Zeven snedige vragen: Nik, Mario en Gerald van Charlatan

Café Charlatan stond de afgelopen maanden in het centrum van de belangstelling. De film Belgica heeft onwetenden, incidentele bezoekers en stamgasten een gekleurde kijk gegeven op de geschiedenis van deze Gentse hotspot. Hoewel de film fictie is, ontwaart de kenner toch de nodige raakvlakken met de werkelijkheid. Nieuwsgierig als we zijn maakten we kennis met de echte hoofdrolspelers die sinds 2003 de rock’n roll van de Charlatan cureren.

We spreken met Nik, Mario en Gerald op een zonnige doordeweekse avond op het terras van hun café. De drie ondernemers nemen de tijd voor het interview, maar onderbreken het gesprek regelmatig om hun habitués te verwelkomen. Ondanks dat hun taken achter de schermen perfect verdeeld zijn, geven ze alle drie blijk van perfect gastheerschap. We voelen ons thuis en vuren zeven snedige vragen af aan het bekendste horecatrio van de Gentse Vlasmarkt.

Horecaondernemers staan bekend als mensen met een sterke visie en eigen mening. Wat is jullie levensmotto ?
Mario antwoordt direct, kort en bondig: “Geef ons brood en spelen !”
Nik: “Niet dromen maar aanpakken. Een droom verwezenlijken is in mijn ogen de koe bij de horens vatten en ervoor gaan. Ik wil later geen spijt hebben van dingen die ik had kunnen doen, maar niet zijn doorgegaan.”
Gerald: “Moest ik er langer mogen over nadenken, kom ik vermoedelijk met een hele reeks motto’s, maar schrijf deze maar op : De grootste rijkdom is een aangenaam tijdverdrijf !”

Het café als leerschool voor het leven. Welke les hebben jullie in de jaren als horecaondernemer door schade en schande geleerd?
Mario pikt gevat in op zijn eerder gegeven antwoord: “Met veel brood en spelen is het leven beter ! ”
Gerald: “What you give is what you get. Het is nooit volledig in balans maar als je blijft geven, zorg je voor een voelbare drive in het team en daarbuiten. Je krijgt er uiteindelijk ook de nodige energie voor terug.”
Nik: “Als caféuitbater leer je heel wat over mensen. Uiteenlopende situaties geven je levenslessen die een niet te onderschatten bijdrage leveren aan je ervaring en ontwikkeling als mens. Ik leerde in ieder geval meer aan de toog dan op school.”

Ondertussen zijn jullie ook eigenaar van café Jos en café Gloria en kunnen jullie niet meer zonder werknemers. Zien jullie hen als noodzakelijk kwaad of als verrijking voor het bedrijf?  
Nik: Het ‘welvoelen’ van de klanten en het succes van de zaak vindt in mijn ogen de oorzaak in drie dingen: muziek, sfeer en service. Het laatste is volledig toe te schrijven aan het personeel. Zij zijn het gezicht van de zaak en dus van levensbelang. We hebben het geluk te beschikken over een fantastisch team van mensen die de zaak mee draagt.
Gerald vult aan: Investeren in je personeel komt iedereen ten goede. Een verrijking zou het zeker moeten zijn.
Mario: Ik zie het ook als een absolute verrijking. Het begint met een tof onthaal aan de deur, sympathieke bediening aan de toog, mensen die met een glimlach lege glazen halen, aangename ‘wc-madammen’, geluidstechnici die hun vak verstaan, enz.

We maken allemaal wel eens iets mee op onze werkplek waarvan we zeggen: ‘What the fuck just happened?’ Wat is de strafste stoot die jullie ooit in de Charlatan meemaakten?
Gerald: Massa’s anekdotes hebben we. De ene al wat straffer dan de andere, maar er gebeurt hier genoeg. Een homokoppel dat elkaar bespringt, een trouwfeest op een volle Vlasmarkt tijdens de Gentse Feesten, een optreden van Eddy Wally, Kenji Minogue die de zaal op zijn kop zet….
Nik: Er gaat bijna geen dag voorbij zonder frappant voorval. Dat maakt het moeilijk om één voorbeeld te kiezen. Een spontane performance van De Kreuners, sets van Soulwax, Daan, Major Lazer, … you name it! Maar net zo goed kinderfuiven en een uitverkochte middag voor gepensioneerden. Meestal zijn de bijhorende afterparty’s ook legendarisch.
Mario: Voor al wie straffe stoten wil zien, gelieve onze zaak te bezoeken.

Blijven jullie tot je pensioen in de Charlatan of hebben jullie op professioneel vlak nog andere dromen te realiseren?
Mario: “Voor de Charlatan werkte ik in de bouwsector. Mijn hobby was uitgaan en ik heb hier mijn beroep van kunnen maken. Regelmatig verbouwen we de Charlatan en zo is het verbouwen nu mijn hobby geworden. Voor mij mag het op deze manier nog wel even doorgaan.”
Gerald: “Mensen en muziek zijn mijn passie. Zolang de Charlatan die passie vervult en de mensen het blijven appreciëren, ga ik door.”
Nik: “Naast de Charlatan zijn we intussen ook met een aantal andere activiteiten bezig. Externe producties, ondersteunende logistieke acties, activiteiten in de toeristische sector, …. Allemaal zaken die zijn ontsproten uit de Charlatan, maar het café blijft het moederschip. Dit opgeven zal dus waarschijnlijk nooit gebeuren, wat niet wil zeggen dat er geen evolutie in onze werkzaamheden zit.”

Wie is je persoonlijke rolmodel, je muze. Naar wie kijk je op en met wie zou je graag eens een pint drinken aan de bar van Charlatan?
Gerald: “Bij de start van het café keek ik vooral op naar collega-horecaondernemers die al jaren bezig waren. Nu heb ik geen idee…”
Mario: “Ik heb ook niet echt een rolmodel. De muze(n) daarentegen zijn onze klanten. Met hen hangen we graag aan de toog.
Nik: “Ik heb bewondering voor mensen rondom mij die gedreven voor hun doel gaan en toch met beide voeten op de grond blijven. Zo ken ik er wel wat… horecaondernemers en mensen uit de evenementenwereld. Met hen een paar pinten pakken aan de toog is altijd verrijkend.”

Wat is er veranderd sinds Belgica de harten van duizenden Vlaamse filmfans veroverde?  
Gerald en Nik zijn het direct met elkaar eens: “Helemaal niets.”
Mario: “Inderdaad, de verscheidenheid aan bezoekers was voordien al zeer groot. Het is dus moeilijk om een verschil te zien sinds Belgica.”


Aan welke van de 7 hoofdzonden (hoogmoed, gierigheid, nijd, gramschap, onkuisheid, traagheid, gulzigheid) maken jullie je nogal eens schuldig?
Nik: “Gulzigheid dan maar. Ik zie in alles kansen en wil deze dan ook steeds grijpen om het verder uit te bouwen. Soms meer dan mogelijk is… Daarnaast drink ik graag een goed glas op het juiste moment. Het kan dorstig weer zijn in de Charlatan.”
Mario: “Ik vrees dat gulzigheid moeilijk tegen te gaan is. Wij draaien shifts van meer dan 12 uur in een oord  van verderf.”
Gerald: “De onkuisheid speelde vooral in mijn jonge jaren. Vandaag is dat waarschijnlijk gulzigheid. Dat gaat gepaard met ‘graag genieten’ en er niet genoeg van kunnen krijgen.”

Charlatan2Mario Vuylsteke
– 39 jaar
– Samenwonend met vriendin en vader van een zoon van 6 jaar.
– Startte na zijn humaniora een loopbaan in de bouw.
– Deed in een ver verleden horecaervaring op als barman in De Kroon in Mullem.
– Is vandaag binnen Charlatan verantwoordelijk voor alle technische zaken.
– Gebruikt zijn vrije maandag om zijn bioritme weer op gang te krijgen.

Charlatan3Nik Vandenberghe
– 41 jaar
– Binnen de organisatie verantwoordelijk voor alle financiële en administratieve zaken.
– Is getrouwd en heeft twee schatten van dochters.
– Opleiding genoten als Tuin- en Landschapsarchitect /Stedenbouwkundige.
– Drijvende kracht achter ‘Age of Love’ met al drie jaar een eigen stage op Tomorrowland.
– Brengt zijn vrije maandag door als gewone huisvader. “Terrasje met mijn vrouw, boodschappen doen, in de tuin werken.”

Charlatan4Gerald Claes

– 39 jaar
– Woont samen en heeft een prachtige dochter van 10
– Nam de Charlatan in 2000 over van de vorige eigenaar.
– Houdt zich voornamelijk bezig met de boekingen en programmatie van de optredens.
– Luidt zijn vrije maandag in met ‘Zalige zondag’. Dit is in de Charlatan een moment om af te kicken van het uitgaansweekend.

Dit vind je misschien ook leuk...