Reis mee met Café Welkom in de Tour !

De wielerkoorts is bij menig Vlaming tot een hoogtepunt is gerezen, zo ook bij Jo Helsen. Als horecaondernemer en wielerliefhebber trekt hij ieder jaar drie weken naar het zuiden om de Tour de France te volgen. Drie weken lang baadt hij een rijdend café, dat bestaat uit vintage VW busjes, uit . Ook komende zomer pendelt Jo van stad naar stad om aan het parcours van de Tour om de Belgische renners aan te moedigen en frisse Stellas te verkopen. Om dit waar te maken is hij nú al op zoek naar mensen die gek zijn van de koers en met hem dit avontuur willen aangaan. Lazy Monday belde met Jo Helsen om te vragen naar wie hij op zoek is.

tourvw

Jo Helsen

Dag Jo, we zien via de sociale media wel héél toffe beelden verschijnen over Café Welkom in de Tour. Wat is Café Welkom in de Tour precies ?

Café Welkom in de Tour is een uitloper van ons mobiele café waarmee we het hele land afschuimen. Tijdens de maand juli volgen we sinds acht jaar de Tour de France, we stellen ons café op langs het parcours en beleven zo de Tour elke dag vanop de eerste rij.

Een rijdend café tijdens de Tour de France. Waar komt het idee vandaan?

Het idee ontstond in 2009, we wilden met ons mobiele café Jurgen VdB volgen in zijn eerste Tour. Niet wetende wat er allemaal bij kwam kijken, zijn we met drie busjes en een caravannetje naar Frankrijk vertrokken. De eerste blijft altijd de meest heroïsche editie. We waren totaal onvoorbereid en beleefden drie weken avontuur. We maakten alles mee, van pannes tot andere praktische belemmeringen (geen bier). Het was een super ervaring maar de financiële kater sterkte ons om ons het jaar erop beter voor te bereiden.
Ondertussen zijn we uitgegroeid tot een klein circus. Op de meest afgelegen plaatsen bouwen we bijna dagelijks een half dorp.  We doorkruizen ieder jaar Frankrijk met drie busjes, drie caravans. Twee busjes vormen het café en de drie caravans dienen om de tienkoppige crew te slapen te leggen. Alle proviand, het bier en de Bicky Burgers worden met de camion vervoerd.
We proberen ons steeds iedere rit van de Tour de France in de laatste dertig kilometer van de etappe te installeren. Tijdens de dag volgen we de koers op TV, als de renners zijn gepasseerd kijken we nog na de aankomst. Nadien kramen we op en verhuizen naar de etappe van de dag nadien.

De karavaan van Café Welkom in de Tour

De karavaan van Café Welkom in de Tour

Okay, even praktisch nu. Je liet op verschillende manieren weten op zoek te zijn naar een toffe crew voor komende zomer. Wat houd de job in ? 

We hebben dus een tien-koppige crew nodig om dat hele circus te verplaatsen op te stellen en ons café op al die locaties uit te baten. Vele handen verlichten het werk en maakt dat we snel en efficiënt kunnen werken. De taken worden verdeeld over de mensen die aanwezig zijn. Tappen, hamburgers bakken, boodschappen doen, afwassen, opbouwen… noem maar op. Het leuke is dat er veel afwisseling is. In het werk, in de omgeving, in de mensen die je dagelijks leert kennen.

Dat klinkt als een zware maar zeer afwisselende job. Naar wie ben je precies op zoek ?  

Onze crew wordt ieder jaar opgebouwd uit spontane mensen met zin voor avontuur en een natuurlijke “plan-trekkerij” attitude. We leven drie weken heel kort op elkaar met een minimum aan luxe maar maximaal plezier. De crew werkt voor “kost en inwoon” en zijn dus allemaal vrijwilligers. Omdat we gemiddeld een honderd uren per Tour effectief onderweg zijn, is een rijbewijs toch wel een must. Kortom, mannen, vrouwen, jongens, meisjes, ervaring, geen ervaring…. het maakt allemaal niet uit zolang je het avontuur maar wilt aangaan.

Over welke periode spreken we concreet? Wanneer zouden geïnteresseerden vrij moeten zijn ? 

We vertrekken donderdagavond 30 juni richting Utah Beach in Normandië, maandagavond 25 juli zijn we terug in België. Meestal met kleine oogjes want zondagavond in Parijs bouwen we met enkele vaste Tourvrienden steevast een feestje! 😉

Een laatste opmerking om mensen die nog twijfelen over de schreef te trekken ?
Goh, we maken écht zoveel mee. Elk jaar op nieuw wordt er meer dan eens geroepen “Dit… Dit heb ik nu nog nooit niet meegemaakt”. Dat maakt Café Welkom In De Tour zo plezant en een onvergetelijk avontuur voor ieder crewlid die er ooit deel van uitmaakte!

Wie interesse heeft mag contact opnemen met Jo via: info@cafewelkom.be

Dit vind je misschien ook leuk...