New kid on the Block ‘Jitsk’

De laatste tijd zijn ze bij De Koninck in Antwerpen niet enkel aan het brouwen, maar ook aan het verbouwen. Er wordt volop getimmerd en gemetseld, om zo ruimte te bieden voor nieuwe projecten. Want de Antwerpse brouwmeester verwelkomt graag andere stielmannen met passie voor hun vak. Zo vestigden de Berchemse Kaasmeesters Van Tricht zich drie jaar geleden al in de Stadsbrouwerij. Dit jaar komt er vers vlees bij. Letterlijk en figuurlijk dan. Topslager Luc De Laet opent er deze zomer een slagersatelier en deelt de ruimte met het duo Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, die er een restaurant zullen openen. Culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc organiseert binnenkort kook-en bierdemo’s in het voormalige labo. Veel nieuw leven in de brouwerij dus!

Ook Jitsk Heyninck palmt vanaf 15 juni een ruimte naast de brouwzaal in. De 25-jarige chocolatier reisde de wereld rond met zijn chocoladecreaties, maar gisteren landde hij in Antwerpen. In de Stadsbrouwerij opende Jitsk zijn chocoladeatelier én een tweede winkel.

Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambitieus. Een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. “Met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit in eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik ga op zoek naar kleinschalige leveranciers en ben kieskeurig in ingrediënten. Ik wil 100 % smaak en vooral eerlijke producten”, aldus Jitsk.

Omdat hij enkel met de beste ingrediënten wil werken, gaat Jitsk zelf op zoek naar kleinschalige, gepassioneerde leveranciers. Elk ingrediënt wordt vervolgens met veel passie en respect gecombineerd zodat het volledig tot zijn recht komt. De chocolatier maakt trouwens niet enkel de heerlijkste pralines, maar ook chocoladetabletten, chocoladepasta, mellowcakes, macarons, ijs en desserten. ‘En alles gebeurt met de hand. Dat kost meer tijd, maar het is de enige manier om de kwaliteit te garanderen. Mijn atelier bevindt zich trouwens achter een glazen wand, want ik heb absoluut geen geheimen voor mijn klanten.’

Dat de pralines van Jitsk een échte aanrader zijn, bewees zelfs de Consul van Qatar.  “They are like a circus in your mouth”, zei hij na het proeven van de chocolade. Jitsk was toen amper 18 jaar. De jonge chocolatier verdiende zijn strepen al in het buitenland. In 2009 was Jitsk de jongste chocolatier die deelnam aan de wereldtentoonstelling In Shanghai, China. Twee jaar later nam hij deel aan de wereldtentoonstelling in Seoel in Korea en reisde hij de wereld rond voor Chocolate World, een producent van pralinevormen en machines. Van Qatar over Kirgizië en Australië.  Intussen opende hij een chocoladewinkel in Duffel en creëerde hij het merk met de toepasselijke naam: ‘Jitsk’.

2015 is echt hét jaar van Jitsk. Sinds kort werkt hij samen met Cru, het delicatessenconcept van Colruyt. Daarnaast verzorgt hij pralines en desserts van een aantal hoogstaande restaurants en nu opent hij dus een vestiging in de stadsbrouwerij van De Koninck. Bezoekers van de brouwerij en particulieren kunnen hem aan het werk zien in zijn atelier én zijn producten kopen in de winkel.

Jitsk Heyninck

Jitsk Heyninck

 

Dit vind je misschien ook leuk...