Gert De Mangeleer naar het land van de rijzende zon

Gert De Mangeleer heeft veel tijd en geld geïnvesteerd om zich op Vlaamse bodem te establishen. Het behalen van de derde ster heeft hem ook internationaal op de kaart gezet waardoor hij druk wordt gesolliciteerd. In Lazy Monday magazine heb je al kunnen lezen over het avontuur van De Mangeleer in Salzburg. Hier was hij een maand lang gastchef in restauant Ikarus, het geesteskind van RedBull tycoon Dietrich Mateschitz. Gert was hier zelf een paar dagen aan de slag om de mensen ter plaatse kennis te laten maken met het menu en zijn filosofie. Na de intensieve midweek vloog hij met zijn Chefkok en rechterhand Jef richting Japan. Hier wachtte hem een, misschien wel, groter avontuur.

Terwijl zijn andere Chefkok in de restaurantkeuken in Zedelgem de honeures waarnam, trokken Gert en Jef naar het land van de rijzende zon. Op uitnodiging van Flanders House kreeg het Brugse duo de opdracht om voor de keizerlijke familie te koken. De opdracht was uitdagend want koken voor een dergelijk gezelschap is niet iedere chef gegeven. Vier dagen voorbereiden om een 6 gangen menu te koken voor 130 man. “Normaal zouden we naar een dergelijke opdracht vertrekken met drie containers ingrediënten en grondstoffen. Nu was dat anders, vooral omdat het zeer moeilijk is om etenswaren te importeren in Japan. Onze bagage bestond dus uit een voorsloof en een messenset”.
Eenmaal aangekomen in Kurashiki begon het tandem van scratch. Geholpen door lokale chefs, leerlingen en leraars van de hotelschool van Okayama slaagden ze erin om een schitterend menu te maken. 6 Gangen op zeer hoog niveau waarin de Belgische gastronomische cultuur tot uiting moest komen. “Het was een uitdaging waar ik achteraf een boek over kan schrijven. We kregen werkelijk een fantastisch team tot onze beschikking. Iedereen werkte zeer gedisciplineerd. Samen met enkele experts ter plaatse zijn we direct op zoek gegaan naar producten waarmee we onze visie tot uiting konden brengen. Dat was een zeer leerrijke oefening” aldus De Mangeleer.

Ondertussen is Gert terug thuis en geniet hij van het werk in het landelijke Zedelgem. “Voor ons is het belangrijk af en toe buiten onze comfort zone te treden. We proberen ook onze mensen altijd te triggeren en uitdagingen te geven. Dit is één van de manieren om ons jonge team scherp te houden en aan ons te binden.

Gert De Mangeleer Japan

Dit vind je misschien ook leuk...