Marie Martens over hotelkamers voor het goede doel.
‘Wat zouden we in deze tijden doen zonder zorgverlening?’ Een vraag die hotelaficionado Marie Martens de laatste weken onophoudelijk bezig houdt. Marie is de oprichtster van Hotspot, een platform dat influencers in contact brengt met hotels, en dochter van twee zorgverleners.
Om die laatste groep een hart onder de riem te steken, lanceerde ze het project ‘Doneer een nachtje op hotel’. Via haar website kan iedereen die zorgverleners wil bedanken voor hun inzet, een hotelovernachting schenken. Een tof idee dat óók de Belgische hotellerie na een inktzwarte periode instant terug onder de aandacht brengt. We spraken met Marie over haar ouders en haar project waarmee ze de Belgische hotellerie een vliegende herstart wil geven.

Marie, je bent de dochter van ouders die in de zorg werken. Hoe beleven zij deze crisis?
Mijn moeder werkt in een woonzorgcentrum en mijn vader in de gehandicaptenzorg. Tot een aantal weken geleden hadden zij nog geen beschikking over beschermend materiaal zoals mondmaskers. Hierdoor werd een aantal collega’s en bewoners ziek en dus hun werkomstandigheden moeilijker en moeilijker. Zeker omdat de bewoners al weken geen bezoek mogen ontvangen en enkel besmet worden via het personeel dat het virus uit de buitenwereld binnenbrengt. Mijn ouders hebben daarom, zoals alle zorgverleners een continue verantwoordelijkheid om afstand te houden en gezond te blijven. Ze leven momenteel in een zeer stresserende situatie.
Wat is jouw achtergrond en welke affiniteit heb je met de hotelsector?
Ik deed voornamelijk ervaring op in B2B marketing bij onder andere de Persgroep. Mijn vriend, Filip Minev, met wie ik Hotspot oprichtte, heeft veel ervaring in het bouwen van digitale producten en succesvol lanceren van startups. We komen dus beiden niet uit de hospitality industrie maar hebben samen wél de complementaire skills om een digitaal platform als Hotspot te bouwen en in de markt te zetten.
Wat is Hotspot precies en waar komt het idee vandaan om hiermee te starten?
Als ik reis schakel ik steevast Instagram, Pinterest en Facebook Local in om de tofste plekjes te ontdekken. Toen we enkele jaren geleden in Mexico waren, bezochten we onder andere Tulum. Door haar paradijselijke stranden, hippe vegan bars en eco-resorts is dit het mekka voor influencers. Hier kwam het besef dat social media een ongelooflijke impact heeft op de reissector en de hotellerie in het bijzonder. Onderzoek leerde ons dat sommige Instagram worthy hotels overstelpt worden door aanvragen van influencers, terwijl andere unieke plekken geen tijd of middelen besteden aan influencer marketing en dus nooit worden vernoemd op social media. Zonder mooie foto’s, Instagram vermeldingen of hoog gerankte blogposts is het voor een hotel zeer moeilijk om zich te onderscheiden. Met deze wetenschap in ons achterhoofd ontstond het idee van Hotspot.
“We roepen op om zorgverleners te bedanken met een welverdiend nachtje op hotel. Elk bedrag telt!”
Hotspot is een platform dat hotels wereldwijd verbindt met, door ons gecureerde, travel influencers. We matchen hotels met mensen uit de community en leggen dus de eerste contacten voor een mogelijke samenwerking. Daarnaast voorzien we de hotels van de content die de influencers creëren en blijven we op de hoogte van hun exacte reisplannen. Hotels kunnen dus via ons netwerk in contact komen met de influencer, een samenwerking op poten zetten en hun campagnes opvolgen via het platform.
Influencer marketing wordt al eens gezien als het wilde westen van digitale marketing maar wij leveren wel degelijk kwaliteit. We faciliteren bijvoorbeeld in contracten om samenwerkingen te formaliseren en geven duidelijkheid in de analytics van de betreffende influencer. Onder de streep zorgt deze vorm van influencer marketing voor een stijging in directe boekingen en dus minder afhankelijkheid van OTA’s zoals Booking.com.

Jullie lanceerden onlangs het ‘Doneer een nachtje op hotel’ project. Hoe reageerden de hotels hierop?
Veel van de hotels waar we mee werken moesten door COVID-19 de deuren sluiten. Onvoldoende boekingen of overheidsmaatregelen zorgden voor een waar slagveld. Daarom besloten we iets op poten te zetten waarmee we hotels én zorgverleners, zoals mijn ouders, kunnen helpen. Ondanks dat de meeste van onze klanten zich in het buitenland begeven, besloten de actie in België te lanceren. De reacties op ons initiatief waren zeer positief en we kregen direct mooie kortingen aangeboden. Het is écht een joint effort met de Belgische hotels, die op deze manier ook hun goed hart tonen.
Welke hotels hebben hun medewerking toegezegd?
We zijn gestart met een groep van 30 hotels, gaande van B&B’s tot boutique hotels en keten hotels. Het enige dat wij hen vroegen zich te engageren om een vaste prijs per nacht te hanteren. Op deze manier is het voor ons eenvoudig om donaties om te zetten in een overnachting in het hotel naar keuze. Op deze manier hebben we al veel hotelovernachtingen kunnen schenken maar er staan vandaag meer dan 100 zorgverleners op onze wachtlijst. Het is nu opnieuw wachten op voldoende donaties. Het project wordt zonder meer een succes maar momenteel zijn er niet genoeg fondsen om alle hotelboekingen uit te voeren. Het is dus aan het volk om massaal te doneren!
Wat is je oproep naar mensen die de zorgverleners via jullie project willen belonen?
Zorgverleners gaan dagelijks de strijd aan met COVID-19 en smijten zich voor hun roeping om mensen in nood te helpen. We roepen daarom op om deze artsen, verpleegsters, verzorgers en andere zorgverleners te bedanken met een welverdiend nachtje op hotel. Elk bedrag telt. Ook de hotellerie is met deze steun gebaad. Strikt gezien is het steun met een dubbel doel.
