Dieter Van Roy (31) opende in 2016 samen met vennoot Ben Belmans cocktailbar BelRoy’s Bijou op het Antwerpse zuid. Als zichzelf respecterende mixologen waren beide heerschappen evenwel al jaren voordien onledig met het experimenteren met alcohol. Zo ook met ‘bottle aged cocktails’: vooraf geprepareerde mixes die in flessen worden afgevuld. Dat die vandaag de dag op zich als ingrediënt fungeren in nieuwe concocties hadden ze aanvankelijk ook zelf niet gedacht.


Dat sommige vooraf gebottelde cocktails beter smaken dan vers geprepareerde, viel het duo eerder toevallig op. Na een aantal cateringopdrachten enkele jaren geleden openden ze een van de wat oudere flessen en merkten tot hun verbazing dat de cocktail er zowaar beter op was geworden. “Het is zoals met stoofvleessaus, of met spaghetti,” vertelt Dieter, “ ‘s anderendaags smaakt dat ook altijd beter. Wij laten onze cocktails wel iets langer – een aantal weken – rusten om de water-, alcohol- en watermoleculen te laten harmoniëren. Naast het feit dat je op deze manier een veel meer afgeronde smaak bekomt, is het ook ideaal om de consistentie te bewaren, want elke cocktail zal identiek hetzelfde smaken én het bespaart ons een hoop werk achter de bar zodat we die beter kunnen besteden in het comfort van onze gasten.

Light & Stormy

Serveerde BelRoy’s Bijou aanvankelijk cocktails in kleine glazen en sterke dranken per centiliter, dan lieten ze dat idee al snel varen en zijn het vandaag de bottled cocktails die het erg goed doen. Niet enkel als cocktail op zich, maar ook als ingrediënt voor weer een nieuwe cocktail! Hun Vesper Martini bijvoorbeeld staat vandaag ook op de kaart gemixt met Fever-Tree Elderflower Tonic Water en de BellRoy’s Negroni met Fever-Tree Mediterranean Tonic Water. “Maar de allerveelzijdigste is wel de El Presidente cocktail op basis van rum,” tipt Dieter, “die kan je immers zowel met een florale Fever-Tree mengen of brengen als een ‘Light & Stormy’; in het gezelschap van een Fever-Tree Ginger Ale.”

Negroni-Tonic

Het idee om bottle aged cocktails te gebruiken als ingrediënt op zich, is vrij nieuw en dus wagen de meeste klanten zich voorlopig nog niet aan àl te gekke combinaties. Maar hoe komen de heren erbij om überhaupt hun cocktails verder te gaan mengen met andere mixers? “Een klassieke cocktail is vrij stevig in alcoholpercentage,” verklaart Dieter, “dat is dus niet echt iets om de hele avond te drinken. Vandaar dat wij ons zijn beginnen afvragen of het niet mogelijk was ze op een smaakvolle manier toch wat minder sterk te maken. En wat blijkt? Als je ze mengt met de correcte mixer, dan blijft de cocktail toch overeind, maar is die een pak minder alcoholisch. Onze Negroni is een perfect voorbeeld. Sowieso is al niet iedereen fan van de bitterheid van deze cocktail, welnu, door hem te mixen met Fever-Tree Mediterranean Tonic verzacht je de bitterheid en bereik je al meteen een breder publiek. Daarnaast zakt ook het alcoholpercentage van 20 naar zo’n 6% waardoor hij niet meteen als een raket naar het hoofd stijgt.