De koffiebar als nieuwe cocktail hotspot

Vodka is niet louter meer de magnumfles omgeven door een dozijn energiedrankjes op een tafel van de nachtclub. En niet alle koffiebars zijn vandaag de dag enkel plaatsen waar hipsters de hele dag de wifi leegzuigen bij het gebruik van een enkele chai latte. Wat vodka dan in godsnaam met koffie heeft te maken? We vragen het Valentine Wanders van koffiebar / winkel / eventlocatie / lunchzaak Het Moment in Gent. 

“Het Moment is geen klassieke koffiebar,” verklaart Valentine. “Er staat niet voor niets op mijn raam ‘Koffie, apero en meer’.  Natuurlijk ben ik als barista, of koffiemaker zoals ik het liever noem, wel erg gefocust op koffie. Mensen kunnen hier echter ook terecht voor een lekker aperitief of een lunch. Ook organiseer ik workshops en andere activiteiten rond koffie.”

Espresso Martini

Dat vodka een veelzijdig drankje is en de basis vormt voor tal van cocktails, is geen nieuws. Maar de drank leidt ook de opmars van een opmerkelijke trend in cocktailland. Cocktails zijn niet langer voorbehouden voor late uren en donkere bars, maar laten zich – behalve bij het ontbijt – op zowat elk moment van de dag drinken; als aperitief of zelfs als digestief. De White Russian is in deze een bekende klassieker, maar aan een stevige opmars bezig, zijn onder andere de Grey Goose Couleur Café en de Grey Goose Espresso Martini. “Ik ben in contact gekomen met de Espresso Martini in 2011,” vertelt Valentine. “Ik was op koffietrip in Londen toen ik een Espresso Martini op de kaart van de hotelbar zag staan. Mijn nieuwsgierigheid was natuurlijk meteen geprikkeld. Wist je dat de Espresso Martini in London is uitgevonden? Een model vroeg een barman een drankje te maken met de woorden ‘Make me something that picks me up, and then f***s me up’.
Ik gebruik alleen Grey Goose vodka in mijn Espresso Martini’s. Die is immers zachter van smaak waardoor de cocktail beter tot zijn recht komt. Ik heb ooit wel andere vodka’s geprobeerd, maar kwam al snel terug bij Grey Goose.

Day drinking
Of het niet vreemd is cocktails te bestellen in een koffiebar? Valentine: “Ik heb vanaf de start al direct aperitief geschonken en een toffe cocktailkaart samengesteld. Gewoon omdat er hier wel plaats voor is. Het aperitiefmoment past bij de stijl van de zaak. De cocktails op de kaart zijn overigens allemaal cocktails met een beperkt alcoholpercentage. Geen probleem dus om zonder schroom aan day drinking te doen.

___

Grey Goose Espresso Martini

1,5 deel Grey Goose vodka
1 deel single origin Espresso
0,75 deel premium koffielikeur
Een snuifje zout
IJs

Doe alle ingrediënten in een shaker gevuld met ijs en schud krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt. Giet de inhoud door een cocktailzeef in een gekoeld martiniglas en garneer eventueel met gezouten chocoladepoeder of enkele koffiebonen

Dit vind je misschien ook leuk...