Ode aan Italië


Als de Franse slag doorgaans weinig goeds betekent, dan staat de Italiaanse slag voor de meesten onder ons gelijk aan gioia de vivere. En genieten van het leven doet een echte Italiaan aan de bar of aan tafel…
Een van de meest typische Italiaanse tenten is wel Cipiace. Vier jaar geleden neergestreken in Brussel en zeer recentelijk ook in Antwerpen geland, is Cipiace geen restaurant, geen cocktailbar en geen café, maar dat alles tegelijk. Als geen ander enthousiasmeren Giorgia en haar team de Belgen voor de Italiaanse levensstijl: een drankje, een hapje, nog een drankje en nog een hapje en als dan de honger nog niet is gestild of de bedtijd bereikt, aan tafel voor een bord pasta of een stevige osso buco.

Avondvullend aperitieven
“Toen we zo’n vier jaar geleden begonnen, was het concept misschien nog niet helemaal helder voor onze Belgische klanten, maar inmiddels weten de meeste mensen dat ze bij ons net zo goed terecht kunnen voor een glas dan voor een uitgebreide maaltijd. Op eender welk uur van de avond,” vertelt Giorgia Giordano; een van de drie bezielers van Cipiace. “Als fiere Italianen exporteren wij op die manier het typische aperitivo-concept en dat slaat erg aan. Het betekent in feite niet meer dan een vervaging tussen het aperitief en het eigenlijke diner. Het kan gebeuren dat je zoveel hapjes hebt gegeten dat hiermee je honger is gestild, terwijl je aan de bar staat. Maar het kan ook dat je na het aperitief zin hebt gekregen in wat stevigers en dan ga je aan tafel. Alles kan en niks moet.”

Goodfellas
“Gezien het concept en onze achtergrond, werken wij van nature graag samen met echte Italiaanse bedrijven, die nauw aansluiten bij onze filosofie. Voor de dranken is dat Martini. Een merk dat als geen ander staat voor aperitivo: na het werk rustig bijkletsen met vrienden bij een glas en een hapje. En uiteraard maken zij ook topproducten. In Antwerpen serveren we onze drankjes in een afzonderlijk bargedeelte, dat we door de grote, verticaal openschuivende ramen in de zomer ook kunnen verbinden met het terras. Nog meer dan in Brussel zullen dan ook cocktails een centrale plaats innemen hier. Naast een aantal vermoutklassiekers als de Negroni en de Americano creëren we ook veel eigen concocties en veranderen we de kaart regelmatig.”
De bar – die bij ons bezoek enkele weken voor de opening stilaan vorm begon te krijgen – lijkt zo te zijn weggeplukt uit de set van Goodfellas. En ook het restaurantgedeelte werd aangekleed met vintage meubelen en oude reclames. Alsof die er altijd hebben gestaan en gehangen overigens. Het heeft niks van een foute remake zoals je die wel eens aantreft in deze of gene outlet shopping…

La famiglia
“Ik denk dat onze echte kracht schuilt in het feit dat wij niet enkel met ons drieën, maar met de hele equipe in zowel Brussel als Antwerpen een hechte familie vormen. Ook dat lijkt misschien erg Italiaans, maar de klanten merken dat soort dingen – zij het misschien onbewust – wel op,” besluit Giorgia. “Ze voelen dat de sfeer goed zit en zijn vanzelf op hun gemak. Ze drinken iets, eten een hapje en voor ze het goed en wel beseffen is de avond voorbij en gaan ze als rechtgeaarde Italianen van het aperitief recht hun bed in.”

Cipiace Brussel
Parvis de Saint-Gilles 49a
1060 Sint-Gillis

Cipiace Antwerpen
Zirkstraat 37
2000 Antwerpen
www.cipiace.be

Tweemaal Americano à la Cipiace

De favoriete cocktail van Giorgia is de Americano; opgebouwd uit Martini Riserva Speciale Rubino, Martini Riserva Speciale Bitter, spuitwater en afgewerkt met een schijfje sinaasappel. Een even geniale als eenvoudige mix die werd genoemd naar de Amerikanen die de stevige Milano-Torino in de jaren ‘20 liever wat versneden met soda.

Een twist op de klassieke Americano is de Martini Americano Bolognese, bedacht door de Italiaanse koning van de Tiki: Daniele Dalla Pola van Nu Lounge bar in Bologna. In deze Americano wordt de soda vervangen door tonic en voegde Daniele een extra gemberkick toe.