Café Paté, zoveel meer dan een culinaire wedstrijd
Dat Kortrijk en haar randgemeenten op culinair gebied iets bieden, behoeft geen verdere uitleg. Restaurants als Va et Vient, Table d’Amis en Vliegend Tapijt bewijzen al jaren dat Kortrijkzanen en hun streekgenoten smaak hebben. Dat Kortrijk Rock´n Roll is, is misschien wél nieuws. Matthias Speybrouck en Felix François onderstrepen dit met het concept Café Paté. Op maandag 8 januari vond de tweede editie plaats van deze sympathieke, culinaire wedstrijd die eigenlijk meer weg heeft van een gezellige caféavond. Dit keer op het menu: Hoofdvlees.
Het is geen toeval dat juist Matthias Speybrouck en Felix François aan de wieg stonden van Café Paté. De twee gaan al lang terug en lieten zich al enkele keren opmerken. Hun four hands diner was fenomenaal en de eerste editie van Café Paté té goed om geen vervolg te krijgen. Deze amicale wedstrijd is er één door collega’s, voor collega’s en kan daarom rekenen op veel bijval. Waar de deelnemende chefs vorig jaar werden uitgedaagd om elkaar (figuurlijk) te lijf te gaan om de beste Hazenpaté te presenteren, was het nu de beurt aan het Hoofdvlees.

De jury bestaande uit Pieter Declercq, Frank Devos, Frank Cops en Vilhjalmur Sigurdarson
12 chefs, en hun gevolg bestaande uit vrouwen, kinderen, collega’s en (schoon)familie, zakten af naar café Dudu in Heule om hun culinaire creatie aan een vierkoppige jury te presenteren. Frank Devos (slagerij Devos), Vilhjalmur Sigurdarson (Souvenir), Frank Cops (Be-Gusto) en Pieter Declercq (Hot Cuisine de Pierre) namen de scheidsrechtersrol met verve op en zetten hun tanden in het beste Hoofdvlees van Kortrijk en omstreken. Uiteindelijk was het Bas Gheyselen van Gastrobar Gust die met de eer ging lopen. Zijn paté was in de ogen van de jury nét iets beter dan die van Martijn Defauw (rest. Damier) en Felix François (rest. Vliegend Tapijt), die de top drie volledig maakten.

“The winner takes it all”. In dit geval: Een vleesmolen.
Winnaar of geen winnaar… Café Paté was uiteindelijk te doen om chefs uit de regio samen te krijgen en een gezellige avond mee te maken. De organisatoren, de deelnemers én de supporters kijken terug op een geslaagd event. Krijgt jullie concept een gevolg, Matthias? “Ik ben ervan overtuigd dat er volgend jaar opnieuw een Café Paté zal zijn. We moeten alleen nog overleggen wat en hoe….”
We zullen er zéker bij zijn en zijn al benieuwd naar de uitdaging.
Beeld: Siegfried Desmet