Bellen met het buitenland
Een kort interview met Chef kok Raf Meuris in skioord La Chapelle d’Abondance (F)
Met een diploma op zak ligt de wereld aan de voeten van iedere kok. De stiel is immers overal ter aarde uit te voeren. Zo koos Lierenaar Raf Meuris (38) tien jaar geleden voor het avontuur in de Franse alpen. Vandaag woont hij er nog altijd en werkt hij als Chef kok in hotel Esprit Montagne in Chapelle d’Abondance. Een hotel waar ‘s winters skiërs neerstrijken om er te genieten van het 600 kilometer piste tellende skigebied van Portes du Soleil. Vlak voor het winterseizoen begint knopen we een kort gesprek aan met Raf over zijn (werk)ervaringen als Belg tussen de besneeuwde bergtoppen.
Raf, hoe is je droomtransfer naar Frankrijk tot stand gekomen.
“In de zomer van 2009 bekroop met plots het gevoel dat ik mijn horizonten wilde verruimen. Ik was Sous chef in een drukke brasserie en maar was klaar om mijn job uit te oefenen in een totaal andere omgeving. Een online advertentie van Hotel Esprit Montagne bracht me in contact met Alke, mijn huidige werkgever. Na paar toffe gesprekken over de telefoon besloot ik ervoor te gaan. Een beslissing die ik me tot op heden zelden heb beklaagd.”
Het werk in een seizoensbedrijf lijkt me anders dan bij ons. Hoe ziet zo’n seizoen eruit?
“Mijn jaar bestaat uit 7 maanden werken en 5 maanden verlof. In het winter- en zomerseizoen werk ik 6 dagen per week waardoor ik tussen de seizoenen door veel vrije tijd heb. Vrije tijd betekent voor mij echter niet dat ik niet met koken bezig ben hè. Ik neem de tijd om nieuwe gerechten te bedenken en probeer af en toe op stage in België te gaan. Gewoon om mijn kennis op punt te houden en eens nieuwe culinaire lucht op te snuiven.”
Op welke manier verschilt het werken tijdens het zomerseizoen en het winterseizoen?
“ Een seizoen, zomer of winter, duurt ongeveer even lang. De winter is echter een stuk drukker. Anderzijds is het aanbod van ingrediënten in de zomer weer iets uitgebreider, wat dit seizoen óók interessant maakt. Het niveau in de keuken is over het algemeen de rode draad en onze gasten mogen dus altijd rekenen op dagverse gerechten en veel afwisseling.”
Hoe is het om te werken in de Alpen?
“Het gevoel in het buitenland te werken is er instant als naar buiten kijkt. Vanuit onze keuken hebben we een prachtig zicht op de bergen, wat een aangename sfeer geeft. We werken in het hotel met een team van zeven personen, afkomstig uit Nederland en België. De voertaal is Nederlands waardoor het voor iedere nieuw personeelslid heel gemakkelijk aanpassen is. We zijn momenteel trouwens op zoek naar een Sous chef. Het zou leuk zijn als deze persoon ook Nederlands spreekt.”
Een Sous chef? Misschien een interessante job voor één van onze lezers. Over welke kwaliteiten dient deze nog te beschikken?
“Lijkt me écht tof om iemand aan te werven die Lazy Monday leest. Misschien moet men tóch maar even de vacature op www.jobkitchen.be checken. Allereerst moet het iemand zijn die zelfstandig is. De stap om in het buitenland te gaan werken vergt toch wel een beetje karakter. Daarnaast zoek ik iemand die meedenkt, een teamplayer die van zijn (of haar) vak houdt en waar ik op kan vertrouwen. In onze keuken rekenen we op mensen die creatief en verantwoordelijkheid hebben.”
Lijkt me een toffe uitdaging om in de Alpen te gaan werken. Wat mag men verwachten?
“Het is een ideale mix van een goede job en een aangenaam leven in de bergen. Tijdens het skiseizoen werken we hard maar is er ook voldoende tijd om de pistes onveilig te maken. ‘sZomers zijn er dan weer ongelooflijk veel buitensporten mogelijk. Zeg dus maar gerust: ‘work hard, play hard’. Ieder teamlid heeft een eigen kamer in het hotel of in het naastgelegen appartement. Onderling maken we enorm veel plezier maar er is ook voldoende privacy.”
Is er ook een nachtleven in Chapelle d’Abondance?
“Bwoahhh… nightlife zou ik het niet echt willen noemen. Er zijn twee gezellige lokale cafés in het dorp. In Chatel, een dorp hier juist naast, is het tijdens het seizoen veel levendiger. Daar vind je voldoende nachtelijke afleiding. Mensen komen naar hier voor het authentieke karakter… en het goeie eten natuurlijk ”
ID Kit Raf Meuris
– 38 jaar, samenwonend met zijn vriendin in La Chapelle d’Abondance.
– Opleiding: TSO Hotel A2, SIMA te Aarschot
– Kaasfondue is zijn favoriete gerecht.
– Kookt voor gemiddeld 30 couverts per service.
– Deed stages bij oa: Apriori in Haaltert en Grand Cabaret in Nieuwpoort.