Als we van één ding zeker kunnen zijn, dan is het de wereldwijde werkzekerheid van gekwalificeerd horecapersoneel. Chefs, maîtres, barista’s, bartenders… ze kunnen, als ze willen, overal ter wereld aan de slag in de meest uiteenlopende horecazaken. Zo ook Roel Lintermans die vandaag als culinair directeur aangesteld is bij de Grill Royal Group in Berlijn.



Zoals dat bij veel jonge mensen gaat, zag de Diestse Roel het horecalicht toen hij de deuren van de hotelschool opende. Op het St-Jozef instituut in Geel wisten ze al vrij snel dat ze aan Roel een stevige kluif hadden. Om de leergierige jongeman tevreden te stellen, kreeg hij de betere stagebedrijven voorgesteld. Chateau du Mylord en vervolgens Hof te Rhode kregen de eer om van Roel een échte kok te maken. Zijn schoolkennis werd in de praktijk op punt gesteld door chefs Jean Baptiste, Christophe Thomaes en Felix Alen. Zij vormden de toen 17-jarige Roel en stoomden hem klaar voor een eerste werkervaring in het buitenland. Na stages in Parijse sterrenzaken zag onder andere Alain Ducasse dat hij klaar was voor het echte werk. “In België heb ik nooit gewerkt. Na mijn stages in Parijs kreeg ik onmiddellijk een job aangeboden in de keuken van Les Ambassadeurs, de tweesterrentempel van Hotel de Crillon.” Toen Roel enkele jaren later de kans kreeg om het keukenteam van Pierre Gagnière te versterken, voelde dat als een lokroep waaraan hij niet kon weerstaan. “Pierre is een enorme persoonlijkheid en een enorme inspirator. Zijn manier van koken is met veertig jaar op de teller nog altijd hedendaags.” Roel en Pierre bleken twee handen op één buik en na enkele jaren in Parijs vroeg hij hem zijn restaurant in Londen en later ook Berlijn te leiden. “Ik ben voor Les Solistes, gevestigd in het Waldorf Astoria, naar Berlijn gekomen. Een toffe job, maar ik wilde meer en vond dat ik mijn geluk eens moest beproeven buiten de muren van een hotel.”

In 2016 verkaste Roel naar de Royal Grill Group. Deze restaurantgroep van vijf topestaurants zocht en vond in de inmiddels 40-jarige Belg de nodige kwaliteit en ambachtelijke kennis waarnaar men op zoek was. “In mijn huidige functie als ‘Kulinarische direktor’ stuur ik de keukens van de vijf restaurants aan. Schrijven van menu’s en zoeken naar de juiste ingrediënten wissel ik af met het koken. Dat zou ik nooit kunnen missen.” Roel is net zo gepassioneerd door zijn werk als door de stad waar hij nu woont. Als zes jaar voelt hij de dynamiek van de bruisende doch ontspannende stad. “Er is hier nog heel veel groen en er zijn veel rustige plekjes. Berlijn is wat dat betreft niet te vergelijken met drukke steden als Parijs of Londen, terwijl het wél de faciliteiten van een grootstad heeft,” aldus de rasechte ambassadeur. Hij ziet de stad ook steeds sneller ontwikkelen en attractiever worden voor chefs en foodies.

Ondanks zijn lange verblijf in verschillende Europese hoofdsteden, heeft Roel nog niet teveel last van heimwee naar zijn geboorteland. “Eén of twee keer per jaar kom ik naar België. Meestal zijn de dagen dan volgepland met familievisites of een bezoek aan de kust. Gelukkig komen mijn ouders vaak naar Berlijn en dat compenseert mijn verblijf in het buitenland. Ook komen er dikwijls Belgen in Royal Grill eten die me dan altijd aanklampen voor een gesprekje of enkele insider tips voor Berlijn. Mijn favoriete horecaplekjes? De bar van het Michelberger hotel, Panama restaurant & bar en cocktailbar The Liberate zijn toch wel héél leuke hangouts.” Roel is fan van de Duitse hoofdstad, maar ziet zichzelf op lange termijn misschien wel terug naar België komen. “Voorlopig staat mijn leven zowel qua werk als privé perfect op de rails. Soms kriebelt het wel eens om zélf iets op te starten, maar dat is nu nog niet aan de orde. Voorlopig blijf ik voortdoen en wil ik mijn team elke dag iets bijbrengen. Elke dag beter… da’s immers mijn levensmotto.”

PASPOORT van Roel Lintermans
Leeftijd: 40 jaar
Woonplaats: Berlijn
Burgerlijke staat: gehuwd
Functie: Culinair Directeur Grill Royal Group