Back in business

Terwijl de Belgische horeca nog volledig in het duister tast omtrent een eventuele openingsdatum, is men in Nederland een flinke stap verder. Onze noorderburen mogen de deuren van hun horecabedrijven op 1 juni opnieuw van het slot halen. Deze snellere opening is voldoende reden voor ons om meer over hun voorbereidingen te weten te komen. Eén van de stappen tot het operationeel maken van het bedrijf is het versterken van het team. We zetten een virtuele stap over de grens en spraken hierover met Robert Meijboom, Operationeel verantwoordelijke van PureC, AIRrepublic, AIRcafé en Blueness Bar. Hoe zorgt hij ervoor dat zijn team klaar is voor de nakende heropening van ‘zijn’ restaurants? ​

Robert Meijboom in drukkere tijden met Sergio Herman

Hoe lang zijn Pure C, AIRrepublic, AIRcafé en Blueness gesloten geweest?
Wij zijn sinds zondag 15 maart gesloten. Op deze dag werd, mede door de massale toestroom van Belgische ‘coronatoeristen’ in de grensgebieden, bepaald dat de horeca per direct moest sluiten. Als we op 1 juni terug openen, zijn we in totaal tweeënhalve maand gesloten geweest.

Hoe zorg je ervoor dat je personeel klaar is om na zo’n plotse sluiting terug aan het werk te gaan?
Wij hebben per restaurant een draaiboek opgesteld waarin staat uitgeschreven hoe we onze gasten willen ontvangen, welke aanpassingen we doen aan ons concept en met hoeveel mensen we kunnen werken.
Zo zullen wij zowel in AIRrepublic als Blueness in twee shiften per dagdeel gaan werken. Dat zal met een beperkte equipe moeten gebeuren. Tot 1 juli mogen we immers met maximaal 30 personen in één ruimte mogen zijn. In totaal zullen we dus slechts tussen de 22 en 24 gasten per shift kunnen
bedienen. Daarnaast zullen we, naast de tafelsetting, ook het menu aanpassen om dit alles soepel te laten verlopen. Al met al moeten we dus veel veranderingen aanbrengen die betrekking hebben op alles en iedereen.

“Alle mensen die in het vak werkzaam zijn, hebben een schitterend beroep en daar gaan de opgelegde restricties écht niks aan veranderen!”


Waarop trainen/informeren jullie je mensen specifiek?
Social distancing! Er is niks moeilijker in de horeca dan continue afstand houden van je collega’s. We geven al enkele weken take-out boxen uit. Daardoor zijn we nu gewend om afstand van elkaar te houden, continue handen wassen en werken met handschoenen en mondkapjes.​ De teams van de verschillende restaurants hebben we gelukkig kunnen behouden. Ondanks de restricties staat iedereen te springen om weer aan de slag te gaan!​

Toch zijn jullie op zoek naar nieuwe mensen, getuige de vacatures op JobKitchen.be. Klopt dat? ​
We verwachten dat veel mensen dichtbij huis op vakantie zullen gaan. Het zou dus wel eens een heel drukke en bijzondere zomer kunnen worden. Met het oog hierop zijn wij op zoek naar een Barmanager voor Blueness en een Operationeel verantwoordelijke voor AIRcafé. We zijn op zoek naar
mensen die verantwoordelijkheid kunnen nemen. Het zijn allround functies waarin de dagelijkse leiding in jouw handen ligt. Mensen die streven naar een professionele, persoonlijke en enthousiaste
benadering van onze gasten zijn welkom om te solliciteren.

Welke praktische uitdagingen verwacht je als Pure C, Blueness, AIRrepublic en AIRcafé terug openen? ​
De eerste weken zullen voor zowel de gasten als de collega’s onwennig zijn. Om deze onnatuurlijke situatie zo snel mogelijk de baas te zijn, zijn we onze teams nú al uitgebreid aan het trainen. Alleen met gedegen training hopen we hen een automatisme aan te leren om in alle veiligheid te kunnen
werken. De managers die we momenteel via JobKitchen.be zoeken, zullen het voortouw moeten nemen in deze nieuwe manier van werken. Ze zullen zich zowel over de collega’s als over onze gasten moeten ontfermen. Het is dus een verantwoordelijkheid die in deze tijden automatisch bij een leidinggevende job hoort. ​

Welke conclusie trek je uit de sluiting van jullie restaurants? ​
Voor mij is één ding duidelijk geworden tijdens deze coronacrisis. Horeca is een onmisbare factor is in onze maatschappij. Alle mensen die in het vak werkzaam zijn, hebben een schitterend beroep en daar gaan de opgelegde restricties écht niks aan veranderen!

Dit vind je misschien ook leuk...