Young Gun: Alex Joseph
Jonge gepassioneerde professionals in de horecasector, een uitstervend ras of een groeiende populatie?
Lazy Monday erkent jong talent en geeft hen het podium dat ze verdienen. In deze Young Guns maken we kennis met Alex Joseph, winnaar van de Benelux finale S.Pellegrino Young Chef 2015.
Hij draagt een doodnormale jeans, een zwarte hoodie en een baseball cap van de San Francisco Giants. Alex Joseph is na het winnen van de Benelux finale van de wedstrijd S.Pellegrino Young Chef 2015, zichzelf gebleven. De jonge Amerikaanse inwijkeling heet ons hartelijk welkom in zijn restaurant Rouge Tomate op de Brusselse Louizalaan. Alex blijkt een spraakwaterval.
Dit jaar was het nu of nooit voor Alex; hij bereikte de kaap van 30 jaar en dat is de maximale leeftijd om te kunnen deelnemen aan deze prestigieuze contest. “Eenmaal de beslissing genomen was, heb ik mij volledig op deze wedstrijd gefocust. Het kiezen van een gerecht was stap één. Een bereiding met voldoende klassieke basis, waarmee ik mijn skills kon laten zien én waarmee ik op smaaktechnisch vlak in positieve zin zou kunnen verbazen.” Volgens eigen zeggen ontwikkelde hij zeer bewust een gerecht waarmee hij de competitie zou kunnen winnen. En met succes! Alex werd op 16 februari gekozen om de Benelux te vertegenwoordigen tijdens de wereldfinale van S.Pellegrino Young Chef 2015.
“Fail to prepare is prepare to fail”
Tijdens een avondservice op vrijdag in Rouge Tomate, interviewen we Alex schouder aan schouder. Alex legde een niet-alledaags parcours af, maar vond in Brussel uiteindelijk waar hij naar op zoek was. “Ik ben altijd een grote baseball fan geweest en speelde ooit zelf in de VS op aanvaardbaar niveau, maar ik koos bewust voor een culinaire carrière boven een sportieve. Een keuze die ik me nog niet beklaagd heb!” Via San Francisco en New York kwam hij zes jaar geleden in Rouge Tomate in Brussel terecht. Samen met zijn huidige vennoot nam hij het restaurant over, vond de liefde van zijn leven, trouwde…. en de rest is geschiedenis.
De wereldfinale Young Chef staat al binnen twee maanden op zijn kalender. Op 26 juni gaat hij in Milaan de strijd aan met 19 andere finalisten. Hier geen Vlaamse topchefs in de jury maar internationale halfgoden zoals Joan Rocca en Eric Rippert. Dat deze wedstrijd de competitiedrang in Alex terug bovenhaalt is overduidelijk. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden, doet hij de komende periode stage bij David Martin, Kobe Desramaults, Steven Dehaeze en Sergio Herman. “Ik zal hier alle advies opslaan om mijn gerecht nóg strakker neer te zetten.” Fail to prepare is prepare to fail!”.
Alex is vastberaden om zijn vel tijdens het Final Event in Milaan duur te verkopen. Hij hoopt er alleszins net zo te knallen als op die mooie maandag in februari. Wekelijks oefent hij zijn gerecht, timet hij zijn bereidingen en maakt hij enkele variaties. De gebetenheid druipt van hem af wanneer ik hem aan het werk zie. Geloof me, Alex zal er staan in Milaan! We wensen hem alvast alle succes toe.
De wedstrijd is te volgen via www.finedininglovers.com en via www.lazymonday.be
Woord : Wout Janssen
Beeld : Jean Van Cleemput