“De wereld veroveren met RAN”
De naam Ran Van Ongevalle behoeft nauwelijks nog enige duiding. De Knokse mixologist verovert
al een klein decennium lang de harten van cocktail minnend België. Ook draaide de vakpers,
waaronder wijzelf, hem al ontelbare keren binnenstebuiten. Toch hebben we meer dan reden
genoeg om hem opnieuw op te zoeken. De kroonprins van de vaderlandse cocktail scène opent
eind maart namelijk zijn eigen bar in Brugge. Lazy Monday wilde hier het fijne van weten en
tackelde hem tijdens het aanbrengen van de laatste verflagen.

“We hebben hier bijna alles zelf gedaan!” steekt onze gastheer van wal. “Van het plaatsen van de
tegelwand tot het schilderen van het plafond. We zijn al van december aan het werk en het wordt
stilaan tijd om cocktails te maken.” Eind maart is het zover voor Ran en ega Janah. Dan openen ze
officieel de deuren van hun bar.
“De bar is het resultaat van een droom die Janah en ik al jaren koesteren. Ik zal jullie een primeur
geven… de naam die de bar zal krijgen is ‘RAN’! Het is geen narcisme hoor, we hebben gekozen voor
een naam die de bar op termijn kan overstijgen.” De West-Vlaming laat duidelijk doorschemeren dat
er naast de bar nog een aantal zijprojecten op til staan. “We willen in RAN gewoon doen wat we
graag doen en waar we goed in zijn. Al onze ervaring van de afgelopen jaren bundelen we op 50M²”
Ervaring deden Ran en Jarah genoeg op. Ze werkten jaren schouder aan schouder met (schoon)vader
en (schoon)zussen in The Pharmacy in Knokke. Hier ontdekte het koppel een onuitputtelijke passie
voor gastvrijheid bij elkaar. Twee jaar geleden kwam het besluit om de horizonten te verruimen en
op wereldreis te gaan. Tijdens dit tien maanden durende avontuur door grote delen van Azië en Zuid-
Amerika, beleefden ze hospitality in alle vormen en maten. Van pure eenvoud in een sherpa hut in
Nepal tot de grand luxe in Singapore. Kort na terugkomst in Europa, startte Ran in The Artesian in
Londen, naar verluidt de beste bar ter wereld. Hier kreeg hij nieuwe creatieve inzichten en leerde de
perfectie tot zijn standaard te maken.
Ondanks die wereldse invloeden is de filosofie in RAN eenduidig. “We zullen puur op smaak werken.”
Ran is op dit vlak onvermurwbaar. “Enkel door ons hierop te focussen kunnen we de kwaliteit
garanderen waar we achter staan. Zo gaan we voor onze cordials kruiden en bloemen gebruiken die
we voor 80% zelf kweken.” Een doordachte visie die de ondernemer doortrekt naar zijn keuze in
dranken achter de bar. Elke fles staat er met een reden. We zullen zéker samenwerken met merken
maar dit zonder ons exclusief te binden. De vrijheid om het beste van het beste in huis te kunnen
halen is erg belangrijk. De keuze om te werken met Fever Tree is dan ook een evidente. Ik ben
volwassen geworden achter de bar in de periode dat Fever Tree haar opkomst kende. We zijn dus
met elkaar vergroeid. De fijne smaken, de intensiteit van de bubbel,… het is doorslaggevend voor
een bartender die op zoek is naar het ultieme. Fever Tree levert superioriteit waardoor ik mij louter
moet concentreren op het mixen.”

De korte rondleiding in de knusse bar loopt op zijn einde. Als klapstuk mixt Ran één van de signature
cocktails voor ons: de Après Midi. Een elegante mix van Midi Aperitif Wine, Absinthe Blanche,
geoxideerde St. Germain likeur en Fever Tree soda water. “Clean, sprankelend en smaakvol…
letterlijk en figuurlijk een pareltje in het glas.” aldus de man die zijn naam gaf aan zijn eigen bar.
“Gezondheid, op een voorspoedige opening!”