1 op 5 vreest voor zijn job.

Covid-19 horeca enquête

JobKitchen – de grootste vacaturesite voor de horeca in België – liet door het onderzoeksbureau Volt een studie uitvoeren waarbij werknemers in de Vlaamse horeca (anoniem) werd gepolst naar hun sentiment ten aanzien van hun job in het licht van de Coronacrisis en de heropstart van de sector.*

Het nieuws wordt dezer dagen vooral overspoeld door experten, sectorvertegenwoordigers en politici. Een enkele keer wordt ook een horeca-ondernemer gehoord. Maar hoe staan de medewerkers zèlf tegenover de heropstart van de horeca? Wat zijn hun grootste zorgen en hoe kijken zij tegen het nieuwe normaal aan? Tenslotte zijn zij het die dagdagelijks op de werkvloer zullen staan en dus in contact zullen komen met klanten en de regels – welke dan ook – zullen moeten doen naleven.

1 op de 5 vreest voor job 

Een van de meest opmerkelijke vaststellingen is dat een overgrote meerderheid van de werknemers zin heeft om opnieuw aan de slag te gaan. 68% verklaart zich gemotiveerd tot zeer gemotiveerd, maar 5% voelt zich helemaal niet gemotiveerd. Het zou ermee te maken kunnen hebben dat 21% van de ondervraagden vreest dat zijn of haar job niet meer zal bestaan bij de heropening.

Bijna de helft (45%) drukt bovendien de angst uit dat de zaak waar hij/zij tewerkgesteld is, failliet zal gaan en 50% maakte zich de afgelopen periode zorgen over de persoonlijke financiële situatie. Een percentage dat overeenkomt met het aantal werknemers dat tijdens de verplichte sluiting van de horeca overwoog een nieuwe job te gaan zoeken.

Grote verantwoordelijkheidszin

Op de vraag of zij voor zichzelf een rol zien weggelegd bij het implementeren van de nieuwe hygiënemaatregelen, antwoordt 69% zeer zeker verantwoordelijkheid te willen nemen en verklaart 79% zich daartoe uitdrukkelijk bereid als het hen wordt gevraagd. Tegelijk is 36% van de horecawerknemers wel bang besmet te worden door klanten of collega’s.  

Dit vind je misschien ook leuk...