De Japanners hoeven tegenwoordig geen tientallen uren meer onderweg te zijn om de Belgische frieten te kunnen proeven. Afgelopen december opende de Belgische chef Bart Sablon en heus Belgisch frituur in Tokio. De 39 jarige Sablon maakte enkele maanden geleden de keuze om vertrouwde grond te verlaten en het geluk te gaan zoeken in het land van de rijzende zon. Hij werkte in de Japanse hoofdstad al tussen 1998 en 2003 op de Belgische ambassade. De van Affligem afkomstige kok wil in zijn frituur ‘Pommeke’ de Belgische eet- én biercultuur overbrengen naar Japan. Naast frieten en klassiekers als stoofvlees, vol-au-vent en ballekes in tomatensaus is er ruimschoots plaats voor bieren uit zijn vertrouwde omgeving. De mensen van Heineken zijn verheugd dat Bart ambassadeur wil zijn voor Affligem bier.
Bart Sablon

Hoewel Bart een degelijke hotelschoolopleiding kreeg aan Ter Groene Poorte in Brugge, voelt hij zich niet te goed om frieten te bakken. Wél staat hij er met zijn zakenpartner voor open om zijn frietconcept verder uit te rollen. “We willen een kwalitatief product geven omdat de veeleisende Japanners op niets anders zitten te wachten. Voor Bicky burgers, sateetjes of curryworsten is er geen plaats”.
Sinds de opening is het een drukste van jewelste in de straat in de straat waar frituur ‘Pommeke’ gevestigd is. Tussen de vele multinationals, de Porsche- en Bentley showroom valt het gele geveltje van ‘Pommeke’ goed op. “De mensen staan al van 11u00 aan te schuiven. Op alles waar Belgian’ op staat zijn de Japanners verzot” aldus een trotse Sablon. De klandizie is zeer uiteenlopend; van Japanse families tot popsterren en van tv-persoonlijkheden tot Belgen met heimwee. Iedereen komt proeven van de ‘Real Belgian Fries’.


Share the love!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone