Vandaag de dag een horecabedrijf starten… it takes guts ! Gelukkig zijn er nog mensen die hun dromen waarmaken en hun eigen zaak openen. In deze rubriek bezoeken we starters met een gezonde portie lef, een eigen concept en een duidelijke visie.
We praten met hen over hun ervaringen en ambities. Zijn zij immers niet de leiders van morgen?

Enthousiast en verliefd; zo kan je dit jonge koppel kort omschrijven. Ona Rombaut (26) en Arne Braeckman (25) zijn de trotse eigenaars van wijnbar ONA, een gezellige plek vol wijnontdekkingen gelegen tussen het oude centrum en de Gentse Overpoort. Een maand geleden openden ze feestelijk de deuren voor het grote publiek.

Na een opleiding Communicatiewetenschappen eZWIMG_9291n een aanvullende Master voelde Ona dat ze niet in de wieg was gelegd  voor een bureaujob. Na haar studies werkte ze met veel plezier als Gerant van de Gentse vestiging van Wasbar. Een jaar  later besloot ze toch om de sector te verlaten en een baan aan te nemen in de richting van haar opleiding. Haar initieel  gevoel werd bevestigd en Ona zat tijdens de kantooruren stilletjes te dromen van haar eigen wijnbar. Het concept werd  uitgewerkt en toen het juiste pand gevonden werd, was het tijd om te springen.

De keuze om een wijnbar te openen was niet toevallig. De interesse in wijn bestond al jaren. Ze volgde een opleiding  Sommelier via Syntra en leerde daar de kneepjes van het wijnvak. Met een kleine tattoo op haar onderarm bevestigt ze  deze liefde. Een afbeelding met een diepere betekenis want “Het glas is altijd halfvol”, zegt ze met een knipoog.

Toeval of niet, maar tijdens de lange weg richting opening ontmoette Ona haar huidige vriend Arne. “De vonk sloeg over  op de basketbalclub in Melle, waar we beiden lid van zijn”, zegt Ona met een grote glimlach op haar gezicht. Tijdens hun  eerste date vertelde ze enthousiast over haar ambities. Naast zijn charme, bleek Arne met zijn horeca-ervaring een  geschenk uit de hemel. Hij viel als een blok voor haar.

“Samenwerken is eigenlijk pas na de opening van ONA ter sprake gekomen”, zegt Arne. “Graag wilden we samen verder  in dit avontuur, maar geen van beide wilde dit aan de ander opdringen. Toevallig kwam het toch ter sprake en namen we  de beslissing om samen te gaan werken. Ik zegde mijn job als recruiter op en werk ondertussen fulltime mee  in de  wijnbar.” Ona: “Het was een logische stap. Hoewel ik mijn concept had uitgedacht om alles alleen te doen bleek dit al snel  zeer moeilijk. Arne was tijdens de voorbereiding nauw betrokken bij het hele proces richting opening. Toen ik na de  eerste vier openingsdagen realiseerde dat ik het niet zou trekken, was hij de gedroomde partner. Ik heb hem niet  geforceerd om zijn job op te zeggen, maar ben wel blij dat hij het gedaan heeft. (lacht) Een nieuwe zaak, een nieuwe thuis  (boven de wijnbar, nvdr.), een nieuwe liefde…. This was meant to be !”

 

Financieel heeft het jonge koppel een grote stap gezet. De spaarboek werd geplunderd, maar ook de nodige steun van de ouders was noodzakelijk om deze droom te verwezenlijken. In het pand waarin ONA gevestigd is, zat voorheen een koffiebar. Na een overnamesom, had Ona ook nog budget nodig om haar eigen stempel op het interieur te drukken. Tevens moest er een hele wijnvoorraad worden aangekocht. “Ik heb thuis een goed onderbouwd financieel plan moeten voorleggen om mijn ouders te overtuigen. De tweede denkoefening die ze me gaven was van een andere aard. Ze vroegen me goed te bezinnen of dit écht is wat ik wilde in het leven. Een eigen zaak starten is en blijft een grote stap, maar het maakt me gelukkig en het risico is berekend.”

Qua kennis van (wijn)zaken zit het voorlopig wel snor bij deze twee jonge ondernemers. “We informeren ons goed over de wijnen die we serveren. Daarnaast leren we veel van onze leveranciers, die ons met raad en daad bijstaan. Toch komen er mensen in de bar die meer verstand hebben van wijn dan wij. We zorgen er dus steeds voor om alle relevante informatie te kunnen geven”. Ona en Arne houden de drempel van hun bar op een natuurlijke manier laag. ”Mensen moeten hier terechtkunnen voor een lekker glas wijn, eerlijk gemaakt, voor een vriendelijke prijs in een tof kader !

 

“Van ONA willen we een vaste waarde maken in Gent en we schenken steeds onbespoten wijnen van kleine boeren. Alles wat op onze kaart staat is minimaal biologisch geteeld, maar we hebben ook natuurlijke en zelfs biodynamische wijnen, voornamelijk afkomstig van binnen Europa om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden”, zegt Arne overtuigend.  Wijnproeverijen en de verkoop in de wijnshop spelen in de strategie van ONA ook een belangrijke rol. Op langere termijn zien ze hun wijnbar verhuizen naar een eigen pand mét tuin in de binnenstad. Plannen genoeg dus.

Nu, een maand na de opening, is het eerst gewoon genieten van de klanten en hun positieve reacties. “De kans om terug te kijken hebben we nog niet gehad. Het was een heuse rollercoaster ! Vooral zijn we heel gelukkig met de beslissing om samen in dit avontuur te stappen. De vermoeidheid valt eigenlijk ook beter mee dan verwacht. Oké, het is hard werken en aan het einde van de week zijn we bekaf, maar mentaal blijven we heel fris”. Ona en Arne verdelen de taken in de wijnbar zoals in een huishouden. Het is vrij stereotiep; Arne doet het zware fysieke werk en Ona verzorgt de bar. Tijdens de openingsuren worden de klassieke bakens opgeheven en werken de twee vóór de schermen. “Dit werkt gewoon het beste en de samenwerking zorgt ervoor dat we niet oververmoeid zijn!” aldus Arne.

De toekomst ziet er rooskleurig uit. “De komende jaren wil ik sowieso de opleiding Sommelier Conseil volgen. Daarnaast blijven we met veel plezier verder werken aan onze bar. We zijn vrij eigenzinnig en zullen niet snel van ons concept afwijken. Het is niet dat we van niemand tips aannemen hoor. We staan steeds open voor feedback. Ook overleggen we veel met onze leveranciers, maar blijven bewust onafhankelijk. Als starters kunnen we mensen met dezelfde plannen meegeven dat ze zich voorbereiden op een intensief traject. Wees bereid om alles, je vrije tijd en je sociaal leven, in teken te stellen van je zaak. Focus je daarnaast ook op dingen die goed gaan en put hier de energie uit die je nodig hebt om door te gaan. Laat negatieve zaken achter je… laat ze zo snel mogelijk los !
 


Share the love!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone