Marc Coucke heeft dan toch het bekende restaurant-hotel Le Sanglier des Ardennes kunnen kopen, pal in het centrum van Durbuy. Nochtans zwoer de eigenaar – Couckes enige resterende concurrent van formaat – onlangs nog dat hij het familiebedrijf “nooít” aan de “niet te vertrouwen” apothekerszoon zou verkopen.

Restaurant-hotel Le Sanglier des Ardennes in het centrum van Durbuy is een gevestigde waarde in Wallonië. Een familiezaak die al bijna vijftig jaar bestaat, met een restaurant dat bij Vlamingen hoog staat aangeschreven.

Voor veel inwoners van Durbuy was het modern gerestaureerde etablissement ook het laatste symbool van verzet tegen wat zij de megalomane plannen van Marc Coucke noemen, zeg maar de Vlaamse privatisering van het charmante Ardense dorpje. De apothekerszoon had ondertussen al nagenoeg het volledige stadje in handen gekregen. Maar nu gooit ook de laatste ‘verzetsstrijder’ de handdoek in de ring. Moegestreden, wordt gezegd.

Frédéric Cardinael, de eigenaar van Le Sanglier des Ardennes, bevestigde gistermiddag de overname. Maar dat het nieuws vroegtijdig is uitgelekt, ondanks een vertrouwelijkheidsclausule, maakt hem boos. “Ik heb amper mijn personeel of mijn ouders op de hoogte kunnen brengen. Heel pijnlijk.” Vanmiddag krijgt het personeel meer uitleg.

Dat Cardinael nu toch verkoopt – ondanks zijn scherpe woorden aan het adres van Coucke enkele weken geleden – wekt veel verbazing. Hij ging het vijftig jaar oude familiebedrijf nooit verkopen, en zeker niet voor de prijs waarmee Coucke zwaaide, “amper de kostprijs van de vier muren.”

Cardinael vreesde ook voor de toekomst van Durbuy, “opgebouwd door het harde werk van vele familiebedrijven”, omdat hij niet uitsluit dat Coucke het allemaal weer verkoopt wanneer hij winst ruikt, net zoals hij deed met Omega Pharma.

Pic: Pieter-Jan Vanstockstraeten 

Volgens onze informatie was het de komst van sterrenchef Wout Bru die Cardinael van mening deed veranderen. Coucke trok Bru aan om zijn restaurants in en rond Durbuy naar een hoger culinair niveau te tillen, waarbij ook op een Michelinster wordt gemikt. Cardinael zou bijgevolg vrezen dat hij met zijn restaurants niet op kan tegen zo’n grote, bekende naam. Mogelijk heeft Coucke voor dit laatste puzzelstukje ook iets dieper in de buidel getast dan hij aanvankelijk van plan was.
bron: agripress.be