The Bio Veggie Company bestaat 30 jaar en Lazy Monday was erbij om dit te vieren. Wat een eer! Op het verjaardagspartijtje werden we verrast met funky en frisse gerechten die zowel onze smaakpapillen als ogen streelden. 100% vegetarisch uiteraard.

Het evenement vond plaats in Jungle Garden, een exotische tuin en verborgen parel te midden van de drukke Dampoortwijk in Gent. We werden warm ontvangen met pittige mock- en cocktails en gedurende de hele avond in de watten gelegd door foodstylist Gilles Draps. Voor de gelegenheid toverde hij een hele resem vegual gerechten op tafel. Vegu-watte?!

Vegual: Casual veggie, een label in het leven geroepen voor mensen die niet strikt vegetariër zijn, maar wel verlangen naar een gezonde levensstijl. Uit onderzoek van The Bio Veggie Company blijkt dat deze groep steeds groter en groter wordt. Driekwart van de Belgen vindt vegetarisch voedsel heel normaal vandaag. Tegenwoordig kan je dan ook in zowat elk restaurant een vegetarische maaltijd eten, of wordt dit alleszins toch verwacht. Meer en meer zaken schieten uit de grond die gedeeltelijk of zelfs volledig plantaardige menu’s aanbieden. Ook de populariteit van apps zoals HappyCow stijgt zienderogen.

Ook wij bij Lazy Monday zijn fan van meer groen op ons bord. Zeker omdat het steeds gemakkelijker wordt om aan recepten te geraken en de vleesvervangers en alternatieven zo talrijk aanwezig zijn! Zelfs de grootste vleeseters aan tafel begonnen tijdens de verjaardag van The Bio Veggie Company te watertanden bij het zien van de krokante veggie- en bioburgers, -nuggets en -kroketjes. Met deze vegetarische producten richt het bedrijf zich op alle veguals, veggie’s en vleeseters. Kortom: iedereen die gewoon van lekker eten houdt.

Loopt het water je al in de mond. We hebben een recept uitgetest en goedgekeurd: salade met soya paprika burger, zoete aardappel en Sriracha mayo:

pic by Gilles Draps

Wat heb je nodig (voor 4 personen):

8 handen vol veldsla
4 handen vol rood mosterdblad (of rucola)
4 rijpe groene tomaten
2 kleine zoete aardappels
2 lente-uitjes
2 eetlepels gefrituurde uitjes
3 soja paprikaburgers (te koop bij the Bio Planet en Okay)
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel Sriracha
1 snuifje gerookt zout
1 scheutje Xeres azijn
1 scheutje olijfolie

Let’s get to work! 

Verwarm de oven op 180°C.

Prik enkele keren met een scherp mes in de zoete aardappels en plaats ze in een vuurvaste kom.  Besprenkel met olijfolie en plaats een 40-tal minuten (of tot ze gaar zijn) in de voorverwarmde oven.
In het laatste kwartier van het garen van de zoete aardappels leg je de burgers op een grill mee in de oven. Ondertussen kan je de salade verder afwerken.

Neem ondertussen een grote slakom en doe er de gewassen veldsla en mosterdblad in.  Snijd de groene tomaten in partjes en snipper de lente-ui fijn.  Voeg toe aan de salade.

Haal de gare aardappels uit de oven en laat aan de kant afkoelen. Haal de schil van de zoete aardappels en versnijd ze dan in partjes.  Versnijd de burgers in blokjes en voeg alles toe aan de salade.  Breng op smaak met een snuifje zout en enkele druppels Xeres azijn.  Strooi er de gefrituurde uitjes over en serveer de salade met Sriracha mayonaise.  Meng hiervoor de mayo met 1 lepel Sriracha. Et voilà!

woord_Astrid Lemmens
beeld_Astrid Lemmens en Gilles Draps


Share the love!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone