Het maandagochtend verkeer in Brussel voorspelde niet veel goeds. Tóch is het een aangename kennismaking met Premyslaw Matuszewski, Brand ambassador van Zubrowka vodka. Hij is voor het eerst in België om de Bison grass flavored vodka te promoten. Ondanks dat hij een paar drukke dagen voor de boeg heeft, vond hij de tijd om even een praatje met Lazy Monday te maken.

We beginnen de dag goed, met een Apple Zu. Dit Poolse cocktailrecept van wodka, appelsap en limoen is de perfecte ijsbreker voor een geanimeerd gesprek.  ‘Apple Zu is bijna de nationale drank van Polen. Mijn overgroot vader, grootvader en vader dronken het. Ik zal het recept ook doorgeven aan mijn kinderen zoals dat in Polen de gewoonte is’. De Apple Zu wordt gemaakt met de wodka van het merk waarvan we het geheim willen ontdekken. ‘Het zit’m vooral in de grassen die worden gebruikt om de wodka die onderscheidende smaak te geven. Het gras groeit in het Bialowieza natuurgebied, in het noorden van Polen. Daar dient het niet alleen als voeding voor de bizons die hier in het wild leven, er wordt ook wodka van gemaakt. Er zijn in het beschermde natuurgebied 20 families aangesteld om voor de oogst van het bizongras te zorgen. Zij trekken er iedere morgen om 3u30 op uit om de grassen met de hand af te snijden. Het gras, dat schitterende natuurlijke aromas van amandel, kaneel en vanille heeft, wordt eerst gedroogd en nadien gemacereerd. Men laat het eindproduct, voordat het aan de wodka wordt toegevoegd, eerst rusten op grote vaten van Pools eikenhout. We hebben 600 jaar ervaring in het maken van wodka maar vooral deze Bison grass vodka is een product waar we extra trots zijn. Het duurt minstens 60 dagen om een fles te maken’.

We begrijpen het enthousiasme van Premyslaw maar wat kunnen we er in België mee? Premyslaw is overtuigd dat ‘zijn’ product een ontdekking is voor Belgische bartenders. ‘We werken in de hele wereld met bartenders en chefs en ondersteunen hen in het creëren van nieuwe recepten. Niet alleen met de wodka maar ook met de aroma’s uit het bizongras. Chefs gebruiken het in hun sauzen en marinades van rood vlees. Bartenders kunnen er veel meer kanten mee op. De wodka kan perfect puur gedronken worden en in cocktails zijn de mogelijkheden legio’.

Premyslaw staat zelf in voor de training en voorlichting van de chefs en bartenders. Hij is niet de eerste de beste want hij werd in zijn land al een aantal keren uitgeroepen tot beste bartender van het land. ‘Ik zit al 14 jaar in de wodka en werk ondertussen 3 jaar als Brand ambassador. Het is een interessant beroep waarin ik veel kan reizen. Vorige week was ik in Italië en nu voor het eerst in België. Ik ben gisteren aangekomen en heb nog geen tijd gehad om Brussel te verkennen. Wél heb ik op voorhand van vrienden tips gekregen over de lokale bieren die ik dus zeker nog moet proeven. Het reizen maakt een mens ruimdenkend en sociaal, ik hou ervan! De enige moeilijkheid die ik ervaar is wanneer ik een reservering wil maken in een restaurant. Mijn naam zorgt voor hilarische momenten aan de telefoon. Aan het eind van het gesprek zeg ik stevast: ‘Just call me mr. Vodka’.


Share the love!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone