Alex Verhoeven, chef-kok en zaakvoerder van Restaurant Fleur de Sel te Kasterlee,  heeft een bewogen jaar achter de rug. Als één van de favorieten voor de S.Pellegrino Young Chef Award, greep hij in een zinderende finale net naast de prijzen. Later op het jaar baarde hij opzien door een emotionele personeelsadvertentie waarin hij met eigen woorden een vacature omschreef. Recht voor de raap… en voor menig vakgenoot o zo herkenbaar. Op social media werd dit onmiddellijk een hit en maar liefst 125 keer gedeeld. Tenslotte nam hij een drastische beslissing om zijn keuken volledig te vernieuwen. Een gigantische investering en enkele slapeloze nachten verder, onderwerpen we hem aan een kort, snedig verhoor.

Alex Verhoeven3Alex Verhoeven1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex, de horeca is een complexe wereld van vele regels en wetten. Welke boodschap heb je, als ondernemer, voor de beleidsmakers?

Persoonlijk vind ik dat jonge ondernemers beter begeleid moeten worden. Starters maken fouten en die worden in het huidige klimaat hard afgestraft, dat is heel duur leergeld. Men zou een apart statuut kunnen creëren waarin jonge ondernemers beter ingelicht worden en zelfs een beetje bescherming genieten.  

Wat voor soort gasten wil je liever niet meer in je restaurant hebben?
Het gebeurt wel eens dat ik me hardop afvraag waarom sommige mensen naar mijn restaurant komen. Conservatieve mensen die zeetong met citroen willen eten, moeten niet bij mij binnenkomen. Mensen die niet waarderen dat ik iedere dag van een leeg blad papier start, zijn bij mij niet welkom.

Wie is je grote mentor, inspirator of voorbeeld en welke les heb je van hem/haar geleerd?
Mijn grootste mentor blijft nog altijd mijn vader. Hij heeft me niet geleerd hoe ik moet koken maar wel hoe ik moet ondernemen. Zijn les: “Ballen hebben, er berekend voor gaan maar ook niet alles opofferen voor de zaak”. Zo werken we op vrije dagen samen aan mijn oldtimers.

In welke gemoedstoestand stap je na het weekend de keuken binnen?
Mijn gemoedstoestand is op de eerste dag na het weekend altijd tweeledig. Enerzijds popel ik om te koken, maar anderzijds ben ik huiverig voor de problemen. Vooral op vlak van personeel is het niet gemakkelijk. Komt iedereen opdagen?  In een kleine zaak als de onze moet je altijd de miserie zelf oplossen.

Wat staat bovenaan je bucketlist en waarom?
Wat er met stip op één staat: rust in mijn kop! Ik ben altijd met van alles bezig. Het koken, ondernemen, verbouwingen aan het restaurant, personeelsproblemen, …. Soms word ik er zelf gek van.  Het wordt tijd dat het stopt !  

Wat is je levensmotto?
Je hebt maar 50 jaar om het te maken, daarna moet je ervan genieten en mag je het rustiger aan doen. Mijn motto is daarom:Stoppen met janken en gas geven !”.

Aan welke van de 7 hoofdzonden (hoogmoed, gierigheid, nijd, gramschap, onkuisheid, gulzigheid, traagheid) maak je je schuldig ?
Waar heb ik me nog niet schuldig aan gemaakt? Ik vrees dat ik alle fouten in het leven al eens gemaakt heb. Ik heb een overdreven ambitie en vrees dat ik daar wel eens het slachtoffer van zou kunnen worden. Onder welke hoofdzonde kunnen we dat plaatsen?

 

over Alex Verhoeven:

– 27 jaar
– Groeide met zijn twee zussen op in een gezin van zelfstandigen
– Leerde de basis van het koken in hotelschool ’t Spijker in Hoogstraten
– Vervolmaakte zijn kennis in o.a. De Pastorie (Lichtaart) en Het Hof Van Cleve (Kruishoutem)
– Heeft een sterke vrouw in de zaal, zijn vriendin Nathalie

 

woord: Dennis Valerius
beeld: Jean Van Cleemput


Share the love!
Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone